birgitta_fernstrom_productions
 
 
Birgitta Fernström
Glimmerplan 40, 504 67 Borås
070-520 35 84
info@birgittafernstrom.se
   
 
TILLBAKABLICKAR
Tillbakablickar - Teater

Birgitta Fernström är utbildad skådespelerska och sångerska och har gått den musikdramatiska linjen vid Statens Scenskola i Göteborg. Hon har mångårig erfarenhet från olika teatrar. Birgitta är även verksam som regissör och röstskådespelare.

Efter avslutad Scenskoleutbildning 1973 debuterade hon i rollen som Pepi Pleininger i operetten Wienerblod på Riksteatern i Stockholm. Sedan följde sångstudier i Italien för koloratursopranen Lina Pagliughi, ett stort antal kyrkokonserter och därefter engagemang på bl.a Åbo Svenska Teater i Finland (som t.ex Velma Kelly i musikalen Chicago), Stora Teatern i Göteborg med flera. Genom åren har hon även varit anställd som skådespelare på Borås Stadsteater, Älvsborgs Läns Barn och Ungdomsteater, Örebro Länsteater och Blekingeteatern i Ronneby.

Nedan ser du bilder från några av hennes roller.

                
Från vänster: Wienerblod, Tolvskillingsoperan, Det går an, Albert Herring och Bruden som försvann.

            
Ovan från vänster: Hektor av Bernt Höglund, Älvsborgs Läns Barn- och ungdomsteater i Borås, Riksteatern m.fl., Cabaré King Kong på Örebro Länsteater samt Berättelsen om Fredrika Runeberg och barnföreställningen Huset och Kåken på Åbo Svenska Teater.


Foto: Anna Sigge

Hösten 2012 spelade Birgitta Mrs Higgins i My fair Lady på Folkan i Borås.

Tillbakablickar - Regi

        

Ett litet axplock av hennes breda erfarenhet som regissör: Under slutet av 80-talet regisserade hon musikcollaget En gång i Wien på Folkan i Borås. Året efter regisserade hon och var konferencier i Hallo Broadway med bland andra Berit Bohm och Sören Söderberg. Sedan följde Vita Hästen med bl.a Ewa Roos och Jan Hjalmarsson samt Curt Pettersons revy, som hon dels medverkat i dels regisserat.

   
Foto: Bo Högborn/STT (ovan t.v) och Göran Jacobsson/BT (ovan t.h)

Som ansvarig för teaterinriktningen på estetiska programmet har hon regisserat ett stort antal musikaler och pjäser. Av musikaluppsättningarna kan nämnas Blodsbröder, West Side Story, Spelman på taket, Kejsarinnan och Jack the Ripper (se bilden ovan). Apelsinträdet, Våldtagen, Sandlådan, Resan till de gröna skuggorna, Om sju flickor och Prins Hatt under jorden är exempel på teaterproduktioner.Hon har också arbetat med seniorteater och bl.a. regisserat Arvet och Det lugna pensionärslivet.

Tillbakablickar - Underhållning

Under lång tid har Birgitta framträtt med egna underhållningsprogram och tillsammans med olika musiker.

      
Foto: Anna Sigge

Den klassiske gitarristen Gunnar Lif och Birgitta har samarbetat under lång tid. Den röda tråden i deras program är text och musik, som flätas samman och bjuder in lyssnaren till en litterär, musikalisk salong. Två exempel på deras samarbete är Silver och jag (spansk musik) och En annorlunda julkonsert.

Vid ett flertal tillfällen har duon lovordats i pressen för sin behagfulla konsertform och sitt intima sampel. I de tidiga programmen sjöng Birgitta till Gunnars ackompanjemang; numera består konserterna i huvudsak av recitation och klassisk gitarr. Spansk lyrik i svensk översättning och klassiska spanska gitarrpärlor har blivit något av deras signum.

    
Foto: Anna Sigge

Hon har arbetat tillsammans med pianisten och körledaren Eskil Björnegård i flera program. Sensommartankar bjöd på poesi, prosa och visor, Gamla Godingar innehöll 40-talslåtar och Ljuva drömmar i ord och ton bestod av en blandad repertoar. Förutom att de gjort turnéer i Sverige har de underhållit svenskar, boende på den spanska solkusten.

Barnföreställningen Vill du träffa Tant Gredelin? är en bearbetning av Elsa Beskows saga, där Birgitta sjöng och berättade tillsammans med tonsättaren och organisten Kjell Lundberg, som hon arbetat med vid ett flertal tillfällen. Bland annat har hon framfört hans tonsättningar av Vera Rosenqvists poesi i församlingshem och kyrkor.

    

Lutsångaren Peder Svan är en annan samarbetspartner. De har framträtt med programmen Jag minns den ljuva tiden - i 1700-talets litterära kretsar och Lyckans Lexikon - det glada 1800-talet, innehållande visor och poesi. Dessa program var återkommande flera somrar i rad och tillsammans besökte de även Finland med vår svenska visskatt.

    

Tillsammans med Borås Blåsarkvintett, Musik i Väst har hon tolkat Allan Edwalls visor i programmet Kom ska vi tycka om varandra. Harry Martinssons Klockrikessvit, Snatterbubblan och Den fula ankungen av Prokofjeff är ytterligare exempel på deras samarbete.

    
Foto: Anna Sigge

Birgitta har också sett till att Boråsare fått möjlighet att ta del av poesi och visor i programmen Visor och Verser i Villan. Där engagerade hon Alf Hambe, Jejja Sundström, Finn Zetterholm, Margaretha Kjellberg, Peder Svan, Maria Wine med flera.

Under slutet av 80-talet började hon tillsammans med cellisten och dirigenten Jan Hjalmarsson att framföra musik- och lyrikprogram i kyrkor, församlingshem och hembygdsgårdar för såväl offentlig som intern publik: I rosens doft, Aftontankar, Dikter i skymningen och Som hjorten längtar.


Foto: Pelle Pettersson
Bilden ovan är från Rångedala kyrka där Birgitta reciterar Förklädd Gud.

    

Litteraturkännaren Göran Töllborn har varit Birgittas samarbetspartner i ett flertal program om Edith Södergran, Karin Boye och finlandssvensk lyrik. Under senare år har Birgitta framträtt tillsammans med musikern Leif Lundberg i en lång rad program, t.ex En vårbukett, Förgätmigej och Ljusglimtar som i första hand vänder sig till seniorpublik.Exempel på Birgittas egna program är Tjejtankar, I ungdomens glada dagar och Kom hör en vacker visa, Gummor och Gubbar i osalig blandning, Gummor och Gubbar i ny tappning, Funderingar från ett fruntimmer, samtliga i en lättsam kåserande ton med musikalisk-litterär anknytning.

Tillbakablickar - Dubbning och Film

Som röstskådespelerska kan man höra Birgitta i ett flertal tecknade filmer, bl.a som Pärlan i Piff och Puff, Nanna i Bumbibjörnarna, Den gamla damen i Babar samt som Nanny i De 101 Dalmatinerna.Som skådespelerska har hon synts i språkfilm på engelska och i bl.a. i Jan Troells Dom över död man och Johan Falkfilmen Kodnamn Lisa.